За старих часів пиво називали «рідким хлібом» і прирівнювали до їжі (закуски до пива). Шекспір писав, що «Кварта пива – блюдо королів». Ті часи канули в Лету, і зараз ми не мислимо розпивання пива без найрізноманітніших закусок. Втім, далеко не всі знають, які саме страви здатні в повній мірі розкрити смак хмільного напою. Вибір залежить, перш за все, від сорту пива.
Як підібрати закуску до пива?
Щоб насолодитися усіма відтінками смаку і аромату улюбленого напою, потрібно пам’ятати про принципи підбору страв до пива:
- Поєднуйте силу з силою. Чим міцніше пиво, тим більш насиченим смаком і більшої калорійністю повинна володіти їжа.
- Гармонія відтінків. Добре, якщо їжу і напої об’єднує щось спільне в смаку і ароматі.
- Збалансованість. Враховуйте різні параметри смаку. Жирність і калорійність їжі врівноважують гіркоту хмелю, в той час як гострота (наприклад, перцю чилі) підсилює його.
- Не забувайте про сезонності. У літню спеку хороша легка їжа і таке ж пиво. Взимку буде доречна більш багата їжа.
Ви завжди можете експериментувати і знаходити нові, контрастні поєднання. Але є комбінації пива і страв, які визнані класичними. Про них і піде мова далі.
М’ясне асорті
Лагер вважається універсальним сортом. Його подають до щільних м’ясних страв (гуляшу, папрікашу, свинячьої рульки, сосисок).
Сорти пива з яскраво вираженою хмільною гіркотою (бітери і пілснери) служать відмінним аперитивом. Вони полегшать перетравлення жирного, пряного м’яса з великою кількістю спецій і оцту.
Біле (пшеничне) пиво – делікатний напій. Для нього підійде курча на грилі.
Риба та морепродукти
Багато хто вважає, що смак риби перебиває смак самого пива. Однак потрібно знати, як правильно вибрати сорт. Все просто: світлі сорти поєднуються з в’яленої рибкою, а темні – з копченою.
Смажені в маслі морепродукти утворюють чудовий тандем з біттером. А жителі Британії традиційно віддають перевагу запивати рибу з картоплею (фіш-енд-чіпс) пшеничними нефільтрованими сортами з кислинкою.
Сир і швидкі закуски
Вершковий сир складе чудову компанію легкому пшеничному пиву. Пряний чеддер доповнить пляшку елю. А в Чехії під сорти щільного пива з яскраво вираженим смаком відмінно йде сирна закуска гермелін, фарширована приправами, цибулею і перцем.
Що стосується так званих швидких закусок, то вони не втрачають своєї популярності саме завдяки простоті приготування. Сирні палички, часникові грінки, картопля фрі, чіпси – проста і універсальна закуска, яка підійде для спонтанних посиденьок з друзями за кухлем улюбленого напою.
Автор цих оглядів є експертом у сфері пива, вина та закусок для пива. Він має багаторічний досвід споживання та дослідження різних сортів пива та вина, а також вміння добирати до них найсмачніші закуски. Завдяки своїй глибокій експертизі, він здатний проаналізувати різні аспекти напоїв і їжі, такі як смак, аромат, текстура та взаємодія між ними.