Pin

Що являє собою IPA?

IPA або ж Індійський блідий ель може стати справжнім відкриттям навіть для особливо завзятих любителів пива. Його смак здивує вас нотками хвої та фруктів – тим, чого найменше очікуєш, коли відкриваєш пляшку нового для себе сорту пива. Пиво само по собі є доволі гірким та міцним, що обов’язково потрібно враховувати при виборі. Подібні характеристики досягаються завдяки класичному поєднанню води та дріжджів, солоду та різних видів хмелю.

«Індійським» ель називається не через те, що був вперше зварений в Індії. Саме британці стали першовідкривачами цього міцного пива. Британські колонізатори у 19-му століття страждали від поганої місцевої води, тому ніщо не могло нагадати рідну країну краще, ніж добре зварене пиво. Індійський блідий ель не псувався завдяки великій кількості хмелю, що використовувався при варінні. А хміль, як відомо, не дає бактеріям розмножуватися та виступає у роль природнього консерванту.

Особливості хмелю IPA

Щоб зрозуміти, що собою являє Індійський ель, потрібно розібратися з тим, як застосовується хміль при виготовленні цього напою. Правило загалом виглядає наступним чином: якщо додати хміль на початку варки, то отримаєте більш насичену гіркоту та більш слабкий аромат, якщо в кінці – навпаки. При виготовленні IPA пивовари експериментують з додаванням хмелю на різних етапах, що дає можливість отримати непередбачені та цікаві смаки.

Тобто смак Індійського елю – це вибір пивоварів додати ароматний, гіркий або універсальний хміль. Нерідко застосовується і сухий варіант – хміль додається уже після варки. До того ж в наш час зазвичай додають саме свіжий хміль, а не сушений.

Читайте також – Що таке крафтове пиво?

Цікавим є те, що з самого початку хміль додавали для того, щоб згладити надмірний солодкуватий присмак солоду. Особливо актуально це було для міцних сортів елю. На сьогоднішній день парадигма пивоваріння зробила повний оберт навколо своєї осі: солод в IPA допомагає полегшити гіркоту хмелю та повністю розкрити його неперевершений аромат.

Індійський ель народився завдяки трьом критеріям:

  • Міцне пиво довше зберігається, тому його краще транспортувати.
  • Більше хмелю – менше шансів на те, що напій буде зіпсовано при довгих перевозках.
  • Сухе світле пиво більш яскраво доповнює клімат Індії, аніж солодкі портери.

Хоча, як бачимо, на сьогоднішній день IPA вийшов далеко за межі колись колоніальної країни і все завдяки старанням пивоварів, які, не відходячи від основних традицій, створювали нові смаки та аромати.

IPAPin
Indian Pale Ale – IPA
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Доставка за годину
Самовивіз з магазину

Безкоштовно

Гарантія Якості

100 % Справжнє Живе Пиво

Інтернет Магазин Пива
Cart
Share to...