Хміль є таким же незамінним складником процесу пивоваріння, як і солод. Вперше даний інгредієнт було використано монахами більше тисячі років тому. Ця важлива і революційна у світі пивоваріння ідея належить французькому настоятелю монастиря Адальхарду Корбійському. Сам процес додання хмелю було описано у книзі про господарські справи для абатів. Загалом монахи зробили дуже серйозний вклад в пивну справу. В більшій мірі саме завдяки експериментаторам та новаторам ми наразі маємо таке значне сортове різноманіття улюбленого напою.
Читайте також – Як Читати Пивну Етикетку:Розкриття Таємниць За Ярликами Пива
У більшості випадків пивовари виділяють 6 незамінних якостей хмелю у приготуванні пивного сусла:
- Додає смаку. Саме завдяки хмелю пиво може мати присмаки, які йому невластиві. По цій же причині у вузьких колах хміль називають пивною спецією.
- Робить пиво міцнішим. Якщо не додати хміль на потрібному етапі варки, то в результаті можна отримати не пиво, а оцет.
- Являє собою найкращого помічника для подорожей. Хміль містить велику кількість природних консервантів. Тому українські любителі пива можуть насолоджуватися продуктами пивного виробництва будь-якої країни.
- Має антибактеріальні властивості. При довгому зберіганні хміль не дає можливості мікроорганізмам розмножуватися.
- Додає приємну гіркість напою.
- Дає можливість піні триматися довше в готовому напої.
Читайте також – Що таке щільність пива?
Історія показує, що хміль є важливою рослиною у будь-якій країні, де він взагалі може зростати. Саме тому постійно культивуються нові сорти хмелю з неповторними якостями.
У складі хмелю розрізняють два види кислот – альфа та бета. Альфа-кислоти в процесі варки пива дають своєрідну гіркоту, а бета-кислоти відповідають за аромат хвої або цитрусових. Саме тому в більшості випадків використовують три види хмелю: для смаку, для запаху, універсальний (дає збалансований результат).
Як хміль використовують?
Після збору суцвіть їх сушать у печі. Цей процес є необхідним для того, щоб хміль можна було зберігати якомога довше. Якщо ж хміль будуть експортувати, то його перемелюють. До того ж саме цей хмільний порошок послужив причиною появи історій про порошкове пиво, що звісно ж не є правдою.
Саме для пивоваріння використовують даний складник в межах п’яти кілограм на тонну продукту. Однак відношення може змінюватися в залежності від бажаного результату. Наприклад, для того, щоб зварити лагер достатньо 1 кг.
Хміль є інгредієнтом, який покращує смак пива. Технології пивоваріння змінюються і розвиваються, але хміль, який дала нам природа, залишається незмінним компонентом.
Автор цих оглядів є експертом у сфері пива, вина та закусок для пива. Він має багаторічний досвід споживання та дослідження різних сортів пива та вина, а також вміння добирати до них найсмачніші закуски. Завдяки своїй глибокій експертизі, він здатний проаналізувати різні аспекти напоїв і їжі, такі як смак, аромат, текстура та взаємодія між ними.