Pin

Різдвяне пиво: історія та різновиди

Пиво на Різдво п’ють з давніх давен. Серед шанувальників цього напою є навіть такий термін, як різдвяне пиво. Що ж воно таке? Бо відомо, що люди варили і пили пиво ще до того моменту, коли в 4 столітті було прийнято відзначати Різдво 25 грудня.

У період до християнства багато народів варили спеціальні напої до зимових язичницьких свят, наприклад, до зимового сонцестояння. Коли прийшло християнство, ці традиції неспішно перейшли і до його ритуалів, бо відібрати у людей звичні свята всі одразу було нерозумно, а потім вже вони настільки тісно увійшли до традицій, що й стали називатися різдвяними разом з усіма атрибутами.

Пізніше майже всі християнські культури поповнилися традицією варити міцне особливе пиво до Різдва. Це стосувалося навіть європейських монастирів, де власні пивоварні готували найкраще пиво до свят. Так з’явилося різдвяне пиво у Франції – Bière de Noël, Німеччині – weihnacht, Скандинавії – juleøl. Навіть у Великій Британії на Різдво пригощали пивом працівників ферм та домашній персонал. До Америки пивні традиції прийшли разом с потоком мігрантів, тому вони завжди були дещо розрізненими.

Яке ж саме пиво потрібно називати різдвяним? До зимових свят в України та світі варять дуже багато різновидів улюбленого напою, але класично різдвяним пивом вважаються 3 головні традиції пивоваріння. По-перше, це Старий Ель чи Винтер Вормер, який являє собою темно-янтарне міцне солодове пиво з карамельним чи тостовим присмаками. Міцність Старого Елю досягає 5-8%, але алкогольного присмаку в ньому практично немає через солодкість. Якщо порівнювати таке пиво в англійських та американських традиціях, то британці роблять його смак мякішим. Історично будь-який витриманий ель міг бі вважатися подібним різновидом. Раніше витримані пивні напої купажували із молодими, понижуючи градус.

Другим традиційним зимовим пивом вважається американський Різдвяний Ель, що завжди готується за прикладом рецептури Старого Елю, але американці додають в нього багато спецій, які властиві всім їхнім зимовим напоям. Виникло таке пиво завдяки тому, що після різноманітних Октоберфестів крафтовим пивоварням Америки потрібно було чимось зазивати до себе покупців. Так народився рецепт сезонного пива, яке зараз дуже широко поширене по всьому світу під час Різдва. Серед прянощів до пива слід назвати перці, гвоздику та навіть хвойні гілочки, що створюють справжнісінький різдвяний присмак напою. Різдвяний Ель найчастіше солодовий, міцність його до 5%, але зустрічаються й варіанти міцніше із вираженим солодкуватим присмаком. Тому саме спеції є найважливішою характеристикою такого продукту.

Третім найпопулярнішим різдвяним напоєм є Різдвяне пиво з Бельгії, де першими й почали варити пивні напої саме до Різдва. Бельгійськи Різдвяні Елі дуже різноманітні. Але всі вони міцні та створені для повільного пиття холодним зимовим вечором біля гарячого каміну. Це пиво дуже складне за смаком, багатогранне, збалансоване.

Будь яке різдвяне пиво можна спробувати й в України. Ми підготували усім поціновувачам темного святкового пива – Опілля Різдвяне з екстрактом кориці!

Опілля Різдвяне – це можливість відчути смак справжнього темного пива у теплій домашній атмосфері у прохолодні осінні та зимові дні!

Різдвяне пиво вариться на броварні Опілля лише у період, близький до новорічних та різдвяних свят – у час, коли переваги святкового темного пива максимально дозволяє оцінити холодна погода за вікном.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Доставка за годину
Самовивіз з магазину

Безкоштовно

Гарантія Якості

100 % Справжнє Живе Пиво

Інтернет Магазин Пива
Cart
Share to...