Які асоціації зазвичай виникають у людей при слові «пиво»? Відразу спадають на думку раки, чіпси, горішки та шашлики. Мабуть, це найпоширеніші продукти-супутники хмільного напою. І хоча багато хто не відносять його до розряду благородних, як вино, все ж потрібно сказати, що кожен окремий сорт пива передбачає правильний «супровід» їжею.
Сорти темного пива
Чомусь більшість споживачів думають, що таке пиво важке за структурою і гірке на смак. Насправді, воно м’яке і оксамитове. Наповнюють напій азотом, завдяки якому ви отримаєте пишну шапку з дрібними бульбашками.
Із сортів найбільш поширеними є:
· Портер
Його батьківщина – Лондон, де він так полюбився робітничому класу. Пиву притаманні приємна текстура, оригінальний шоколадно-карамельний присмак. До нього чудово піде м’ясо з мангалу або барбекю. Любителі стверджують, що досить непогано із ним гармонує їжа, приготована з кролика.
· Стаут
Його відрізняють шовкова текстура і трохи гіркуватий кавово-шоколадний присмак. Такі напої прекрасно доповнюються пряними м’ясними стравами, іноді можна ризикнути спробувати з деякими морепродуктами.
Підбираючи закуски, потрібно знати, що вони з алкоголем повинні взаємно доповнюватися, і не “”глушити”” один одного в поєднанні. Тому в процесі вибору бажано запам’ятати наступне.
Нефільтровані сорти і згадані вище оксамитові Стаути відмінно будуть «відчувати» себе в тандемі з сосисками в гірчиці, червоною рибою, картопляними закусками – бажано гострими. Також сюди підійдуть овочеві рагу з пікантними смаками, легке куряче м’ясо, трохи підкопчені шматочки корейки або шийка.
Пиво низового бродіння із солодовими нотками потребує чогось серйознішого. У цьому випадку бажано подавати до напою свинячі або яловичі ковбаски, засмажені на мангалі, курячі крильця, шашлики, м’ясне рагу, копчену рибу на бутербродах.
Сильні портери з чітко вираженою гіркуватістю передбачають більш потужну «артилерію». Тут в хід підуть м’ясні копченості, витримані сири, баранина та яловичина, гострі крильця і ребра.
Солодкуваті сорти пива можна вживати без закусок, або з твердими сирами, злегка підсоленою рибою. У деяких випадках допустимо поєднання з трохи солодкою кондитеркою – чізкейками або пудингами.
Але, як кажуть – про смаки не сперечаються. Як правило, кожен смакує різні поєднання сам, і врешті-решт робить свій вибір.