Любителі пива досить часто стикаються з таким терміном, як «живе пиво». Але не всі розуміють справжню природу цього напою, адже термін не є офіційним, і донині викликає певні суперечки. Ми ж спробуємо розібратися з істинною природою живого хмільного.
Особливості живого пива
Живим пивом називають те, що не було піддано таким процесам, як фільтрація і пастеризація. Зважаючи на це в готовому напої зберігаються живі дріжджі, а процес бродіння не зупиняється. Пастеризація при цьому застосовується багато в чому тільки для того, щоб продовжити життєвий цикл напою і підготувати його до тривалих транспортувань.
Говорячи про те, чи існують які-небудь критерії для більш точного визначення «живого пива», варто зауважити, що кожна компанія-виробник самостійно визначає це поняття. У будь-якому випадку ви завжди можете спробувати Опілля «Живе пиво», щоб насолодитися усіма смаковими якостями і користю даного напою.
Хмільний напій без пастеризації не може зберігатися досить довго, саме тому його рідко експортують в інші країни. У тому випадку, якщо пиво вже відкрили, то його потрібно випити якомога швидше, так як воно вступає в реакцію з киснем і його смакові характеристики можуть швидко змінитися. Саме тому до розливу напій з живими дріжджами зберігають в герметичних контейнерах при нульовій температурі. Але навіть в тому випадку, якщо температура підвищується, пиво не втрачає своїх властивостей і смаку ще близько тижня.
Якщо потрібно вибрати саме живе пиво, то обов’язково варто уточнити:
- Наявність документів про дату виробництва та реалізації пива. А також факт того, чи піддавався напій додатковій фільтрації.
- Запах. Він не повинен бути занадто різким.
- Смак. Якщо пиво кисле, то його вже не варто вживати, так як воно прострочене. Бути присутнім повинен тільки присмак хмелю і солоду.
- Осад на дні. Якщо осад невеликий, то все знаходиться в межах норми.
Живе пиво визначити не так вже й складно. У більшості випадків воно має злегка мутний відтінок, а також високу піну, яка без проблем тримається близько п’яти хвилин.
Як висновок
Розглянутий напій – це можливість спробувати справжнє пиво, яке зберегло в собі не тільки оригінальний смак, але і корисні речовини. Виробництво не пастеризованого пива в наш час досить витратне заняття в фінансовому плані, саме тому живе пиво – це справжній скарб для будь-якої точки продажу.
Автор цих оглядів є експертом у сфері пива, вина та закусок для пива. Він має багаторічний досвід споживання та дослідження різних сортів пива та вина, а також вміння добирати до них найсмачніші закуски. Завдяки своїй глибокій експертизі, він здатний проаналізувати різні аспекти напоїв і їжі, такі як смак, аромат, текстура та взаємодія між ними.